Salutare, raze de soare!
Va pup si va pup! 🙂
Bine v-am regasit la mine pe blog, multumesc tare mult pentru vizita!
Acest articol este dedicat oamenilor pasionati de fotografia cu telefonul, creatorilor de continut, cautatorilor de minuni, celor ce vor sa vada partea frumoasa a Bucurestiului, sau oamenilor ce o iubesc pe fotografa mea preferata, One Cristina. (nu va condamn, nu are cum sa nu iti placa tot ce face! 😀 )
In luna noiembrie, anul trecut, am inceput impreuna cu ea proiectul „15 LOCURI INSTAGARAMABILE IN BUCURESTI” si abia asteptam sa vina caldura, ca sa putem face si partea a2a.
Asta pentru ca in acest oras nu sunt doar 15 locuri faine, ci muuuult mai multe si toate merita sa fie vazute, admirate, adorate si nu in ultimul rand, fotografiate, adica pastrate in amintire.
Pentru mine asta reprezinta fotografiile, niste momente, emotii, sau locuri faine la care ma pot reintoarce oricand mi-e dor.
Pe langa faptul ca a venit vara si avem cu totul alta atmosfera, alte culori si alta lumina la dispozitie, lansarea noului Samsung Galaxy S20+ care a si ajuns in posesia mea, a fost un alt prilej minunat pentru realizarea acestui material, caci l-am luat si l-am testat la potentialul lui maxim, folosind toate cele 4 camere de pe spate. (Cristina, nu eu, eu am fost doar in fata obiectivului 😀 )
Rezultatul sper sa fie unul inspirational pentru voi!
Vrem sa va ilustram inca o data faptul ca nu intotdeauna ai nevoie de un aparat foto pentru a obtine fotografii spectaculoase, ci doar de un telefon, o locatie faina si lumina naturala.
Si fara sa mai lungesc vorba, o sa intru direct in paine (acum imi imaginam la propriu cum intru eu intr-o paine proaspata si calda, in care miroase fantastic 🙂 ), si incep sa va prezint 10 locuri #MustSee din Bucuresti, vazute din perspectiva noastra, because we #SeeTheWorldDifferently #WithGalaxy. 🙂
Sunteti pregatiti?
- Atelierul de Ipsos din Grivitei 35 (vizavi de Facultatea Nationala de Arte)
Acesta este locul meu favorit dintre cele prezentate astazi, tocmai de aceea este cap de lista.
Aici am intrat si am fost intampinate de un Inger de Om, de un suflet bland, inocent si senin, de doamna Maria Radulescu, in varsta de 85 de ani.
Dansa este ipsosar de la 20 de ani, atunci, unchiul sau care facea aceeasi meserie, i-a starnit interesul dupa ce l-a vizitat la începutul anilor 1950, în atelierul sau de la Palatul Regal, actualul Muzeu Național de Arta al României.
”Cand am vazut ce iese din mainile lui, am zis că vreau să fac si eu asta. Eu am fost a treia generatie care a continuat meseria asta.”
Tot in acea perioada l-a cunoscut si pe sotul ei, sculptorul Gheorghe Radulescu, alaturi de care a muncit cot la cot, toata viata.
Povestea de viata a doamnei este mult mai lunga si mai frumoasa, dar cel mai bine, mergeti in vizita in atelierul dansei sa o aflati chiar de la sursa.
Sau, daca nu sunteti genul care sa puna prea multe intrebari, mergeti doar ca sa cumparati ceva ce iese din mainile ei, pentru ca preturile sunt mai mult decat decente. Gasiti statui SUPERBE la 50 de lei, iar vazele acelea in forma de chip, care pe internet costa sute de lei si sunt la mare cautare, la dansa costa 80 de lei ! ! ! 😉
Mi-ati face o mare, mare bucurie daca i-ati trece pragul pentru a sustine arta ei! Iar bucuria voastra la plecare va fi infinita. Eu am plecat cu ochii inlacrimati de fericire dupa ce am stat in preajma dansei pret de cateva fotografii.
2. Muzeul Satului
In primul rand trebie sa marturisesc faptul ca am fost extrem de fericita, caci ca am prins o zi insorita in aceasta locatie. In saptamana in care am facut proiectul a plouat zi de zi, ore intregi, iar asta ne-a dat un pic batai de cap si ne-a incetinit planurile, caci depindeam foarte mult de vreme si de lumina.
Pentru mine acest loc este un colt de rai, o oaza divina cu o energie splendida, pe care nu am mai intalnit-o nicaieri in Bucuresti.
„Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” este „Muzeul din inima capitalei”, care si-a deschis portile pentru public în anul 1936. Expozitia permanenta acopera o suprafata de 14 ha avand 380 de monumente, 60.000 de obiecte în colectiile de patrimoniu și peste 250.000 de documente de arhivă referitoare la sat si viata sa traditionala. Expozitiile permanente și cele temporare atrag un numar de 500.000 de vizitatori anual. Muzeul Satului este obiectivul cultural cel mai vizitat din România.”
“…pentru a fi bine întelese, obiectele trebuiesc sa fie asezate in Muzeu, asa cum sunt ele în realitate, nu intre panze, ci într-o casa adevarata; nu in standuri, ci in batatura din gospodaria omului. Ne trebuia cu orice chip un Muzeu în aer liber, în care standurile sa fie case intregi tărăneşti, ele înşile piese de muzeu, casele la rândul lor fiind aşezate astfel ca să închipuiască un sat adevărat.”
Dimitrie Gusti, 1936
Fondatorul Muzeului
Hainutele superbe pe care le port aici sunt din Livada cu Rochii.
3. O alta comoara ascunsa a Bucurestiului este Muzeul de Artă Frederic Storck și Cecilia Cuțescu.
Mai exact, Casa Storck, pe strada Vasile Alecsandri nr.16.
Casa familiei Storck a fost construita la inceputul secolului 20, intre anii 1911-1913 chiar dupa planurile celor doi artisti, care si-au proiectat spatii de lucru individuale, separate de zona pentru locuit. Fatada principala, cea de la strada, este decorata cu motive ornamentale realizate de Frederic, iar in interior, de cum pasesti, te intampina picturile murale ale stapanei casei.
Karl Storck (1826-1887) – sculptor, a fost primul profesor de sculptură la Scoala de Belle-Arte înfiintata de Theodor Aman. Este autorul primei sculpturi monumentale din Bucuresti, care se pastreaza si astazi – Spatarul Mihail Cantacuzino.
Carol Storck (1854-1926) – sculptor, fiul lui Karl Storck, este autorul a trei dintre alegoriile care decoreaza Palatul de Justitie din Bucuresti si a monumentului “Gen. Dr. Carol Davila”, aflat în fata Facultatii de Medicina din Bucuresti.
Frederic Storck (1872-1942) – sculptor, fiul lui Karl Storck, a fost profesor la Scoala de Belle-Arte din Bucuresti.
Cecilia Cutescu Storck (1879-1969) – pictor, sotia sculptorului Frederic Storck, a fost prima femeie profesor într-o academie de arte, de stat, din Europa. A predat pictura si artele decorative in Scoala de Belle-Arte din Bucuresti.
Colectia „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck” cuprinde lucrari de sculptura, pictura, desene in tus și carbune, pasteluri, acuarele si guase. La acestea se adaugă o serie de plachete si medalii lucrate în bronz și alte obiecte de colectie, monede antice și icoane.
Din cauza pandemiei noi nu am avut parte si de un ghid care sa ne faca un tur al casei si care sa ne povesteasca mai multe detalii fascinante despre viata familiei Storck, insa am gasit un articol foarte frumos scris si bine documentat pe care va invit sa il cititi AICI.
4. Delta Vacaresti
În cei peste 20 de ani cât a fost neglijata, zona Lacului Vacaresti a fost recucerita de natura. Locul, cunoscut in prezent si ca „Groapa Vacaresti”, este alimentat de izvoare subterane, care au permis cresterea unei vegetatii diverse și a unor vietuitoare, ca pasari (inițial, 94 de specii), intre care starci, egrete, cormorani, pescarusi, lebede, lisițe, rate salbatice, animale acvatice ca serpi de apa, tritoni, dar si vulpi, iepuri, vidre si bizami, care supravietuiesc intr-un ecosistem stabil. In anul 2014, au fost fotografiate mai multe exemplare de vidra, specie protejata.
Nu vorbim de varsarea vreunui rau intr-un lac sau mare, pentru formarea unei delte, insa peisajul, fauna și flora aduc aminte de frumusetea Deltei Dunarii. Imprejmuit de un dig lung de 5,5km si inalt de 15m, Parcul Natural Vacaresti reprezinta rezultatul unei serii de imprejurari favorabile, puțin probabile în cazul unei capitale europene.
PS: Daca sunteti fete si va doriti sa mergeti in aceasta zona pentru fotografii, sau doar si pentru o plimbare, va sfatuiesc sa fiti intotdeauna insotite si de un barbat. 😉
5. Biserica Stavropoleos
„Lacasul de cult, „Gingasa ctitorie”, cum o numeste istoricul Constanti C. Giurescu, situat in centrul vechi al capitalei, de o frumusete unica, este o constructie deosebita in stil post-brancovenesc, care cuprinde lapidariul, casa monahala, o valoroasa biblioteca – cu icoane inestimabile, carti si manuscrise – cele mai multe restaurate cu migala chiar in manastire.
Desi a cunoscut lungi perioade in care a fost lasata în paragina, toate elementele originale se pastreaza până în prezent, ansamblul constituind o adevarata academie a spiritului, un izvor de intelepciune, liniste, un loc plin de comori, incarcat de credinta si de dragoste pentru oameni.”
6. Muzeul Kitsch-ului (Str.Covaci nr.6)
Muzeul Kitsch-ului este un muzeu-boutique şi dispune de o sala care gazduieste expozitia permanenta, dar si de o galerie unde artistii isi pot expune lucrarile. Exponatele din muzeu sunt grupate in 6 mari categorii: Dracula kitsch (obiecte kitsch care mizează pe celebrul mit al vampirului), kitsch-ul religios, kitsch-ul din epoca comunista, kitsch-ul legat de designul interior, gypsy-kitsch, modern kitsch.
Pe unii dintre voi s-ar putea sa va doara ochii de la atatea bibelouri, beculete, carpete cu Rapirea din Serai, mileuri, papusi si flori din plastic, dar mie mi-au amintit de apartamentul in care a locuit bunica mea la Galati, in prima parte a copilariei mele si toate au starnit in mine o nostalgie profunda.
Mi-am amintit de vacantele in care stateam pe maidan la periferia orasului, de dimineata pana seara si intram in casa doar ca sa mananc cartofi prajiti cu salata de rosii si ceapa! Cei mai buni cartofi prajiti din lume erau aia facuti de mamaia mea! 🙂
Partea faina in acest muzeu, spre deosebire de altele, este ca poti face inauntru cate poze doresti, fara numar, fara numar, fara sa se uite nimeni urat la tine. 😀
7. Cartierul Cotroceni
Cel mai frumos, boem si romantic cartier din Bucuresti, din punctul meu de vedere. O poezie, in orice anotimp!
De fiecare data cand imi pierd motivatia in viata, imi aduc aminte ca visul meu cel mai mare este sa imi cumpar o casa aici, iar gandul asta ma pune din nou in miscare. Haha! 😀
Tot in Cotroceni am facut si scoala gimnaziala, iar acea perioada a fost una dintre cele mai faine din viata mea, probabil de aceea il consider cartierul meu de suflet. Aici am trait prima mea iubire, aici am legat primele si cele mai stranse prietenii, aici am simtit cele mai puternice emotii ale adolescentei mele timpurii.
Zona asta trebuie efectiv sa o iei la pas, sa te lasi pierdut pe stradute, sa admiri arhitectura splendida a caselor si sa iti inchipui ce povesti ascund in spatele zidurilor demult construite, Cotroceni fiind printre putinele cartiere din Bucuresti care au supravietuit intacte perioadei comuniste.
8. Muzeul National de Istorie a Romaniei
Pozele sunt facute pe scari si in holul intrarii in muzeu, nu inauntru.
Sincer, nu era inclusa in planul nostru aceasta locatie, am ajuns aici din pura intamplare pentru ca nu am avut acces in alt loc pe care ne doream sa il fotografiem.
Am facut cateva poze in joaca, iar acesta este rezultatul final. Mie imi place foarte mult ce cadre a reusit sa scoata Cristina.
Aici majoritatea fotografiilor au fost realizate cu camera ultra wide a telefonului.
Practic, in cazul in care v-ati saturat de poze pe scarile Ateneului, va las aici si aceasta optiune. 😀
9. Palatul Sutu
Aflat in inima Bucurestiului, la kilometrul zero al Capitalei, Palatul Sutu poarta cu mandrie o istorie de aproape 200 de ani. Polul balurilor din a doua parte a secolului XIX, la care participau inclusiv regele Carol I si regina Elisabeta, sediul cartierului general german in timpul Primului Razboi Mondial, sediu al Primariei Capitalei sau al Bancii Chrissoveloni, în Palatul Sutu se afla in prezent Muzeul Municipiului Bucuresti. Despre istoria si însemnatatea acestui palat gasiti mai multe informatii AICI.
PS: daca vreti sa faceti fotografii in aceasta locatie, trebuie sa achitati o taxa speciala. 🙂
10. Hanul lui Manuc ( Str. Franceza 62-64 )
„Construit intre anii 1806 şi 1808, Hanu’ lui Manuc este ridicat pe terenul pe care a stat hanul de la Curtea domneasca din Bucuresti. Arhitectura hanului era pe atunci una inovatoare, Manuc dorindu-si inca de la inceput ca hanul sau sa nu semene nici pe departe cu fortaretele secolului XVIII. Cu toate acestea, arhitectura initiala a hanului nu se cunoaste decat din descrierile de la începutul secolului XIX, conturand o imagine fastuasa a unui han cu 107 odăi, două saloane, zece magazii , 15 pivnițe și 23 de prăvălii.
Astazi, ca si atunci, Hanu’ lui Manuc este un loc renumit in Bucuresti, oferind un spatiu pentru petreceri, voie buna, intalniri de afaceri si mese in familie.”
11. Parcul Carol
Parcul, asemeni scarilor din fata Muzeului de Istorie, nu era inclus in planul nostru initial, asa ca este un loc bonus aici in articol. 😀 Nici macar nu l-am pus in numaratoare!
Nu ne-am putut abtine sa nu tragem si aici cateva cadre, caci se afla in vecinatatea casei noastre, practic eram la o aruncatura de bat si nu il recomandam neaparat pentru fotografii nemaivazute, ci mai degraba pentru plimbari in tihna, caci din punctul meu de vedere este unul dintre cele mai linistite si putin aglomerate parcuri din Bucuresti. 🙂
Desi este un parc mic, in incinta lui gasiti mai multe monumente precum: Monumentul Eroilor Neamului, Fântâna George Grigore Cantacuzino, Fântâna Zodiac, Castelul Tepes, Institutul Astronomic si Casa Bosianu.
Ei si iate-ne ajunsi la sfarsitul acestui articol!
Nu stiu cum vi s-a parut voua, dar ca sa fiu total sincera cu voi, mie cand mi-a trimis Cristina fotografiile am lacrimat un pic. Fara nicio exagerare, am inceput sa plang. Atat de impresionata am fost. 😀 Chiar s-a lucrat mult la tot ce ati vazut mai sus.
Unele dintre ele mi se par cele mai frumoase fotografii din viata mea, probabil doar cele de la nunta vor ocupa un loc mai special in inima mea.
Deci, de talentul incomensurabil al Cristinei v-ati convins, nu mai este nevoie sa adaug ceva, imaginile vorbesc de la sine. Vreau doar sa va reamintesc faptul ca tot proiectul a fost realizat cu ajutorul Samsung Galaxy s20 plus.
WAW! Impresionant, nu?
Pe mine ma super uimeste de la an la an performanta acestui telefon, deci daca aveati de gand sa il cumparati, dar inca mai aveati dubii, sper ca acest material va ajuta sa luati decizia cea mai buna!
Va multumesc foarte mult pentru vizita si ca de obicei, astept feedback-ul vostru cu sufletul la gura!
Hugs,
S.
Absolut superb! Felicitări!!
Toate imaginile sunt mi-nu-na-te. Dar cele din Delta Vacaresti…wooooow!!! Stii cum vezi locuri si oameni frumosi cu ochii si esti sigur ca nu si cum sa imortalizezi asemenea frumusete altfel decat in amintirile tale? Ei pozele astea vad cu sufletul. Absolut superbe povestile spuse si de abia astept sa ma plimb prin toate locurile astea. Multumim!
Deosebit articolul!!! Felicitari Sanziana! Extraordinar!?
Sunt extraordinare fotografiile ! Felicitari oameni extrem de talentati ❤️
Wow wow
Très jolie! Tu est magnifiques et créative! Magnifiques photos ?❤️??
Cât de frumos, un articol suuuuperb și câtă muncă depusă. I am speechless… Parcă văd orașul într-o altă lumină datorită vouă. Felicitari!! And which is your next city? 😛
Vai ce poze superbisime! Si articolul foarte frumos scris ?
Foarte frumos totul. Cristina face fotografii geniale. Dar conteaza foarte mult si modelul. Deci felicitari amandurora. Multumim pentru articol
Sunt impresionate fotografiile, ca niște tablouri. Mi-a plăcut ideea cu fotografiile desculț la Muzeul Satului. Mi-am notat locurile pe care nu le știam și abia aștept să merg și eu. Mulțumesc pentru recomandări!
Atelierul de Ipsos e deschis vizitatorilor?
Foarte frumoase pozele si foarte interesante obiectivele de pe lista ta. Cat costa taxa de fotografie la Palatul Sutu si intrarea?