Hey, hey, hey prajiturei!
Va pup si va puuup!
Azi am un articol tare simpatic pentru voi!
Cei de la Virgin Radio, ii stiti sigur, sunt cam cel mai cool post de radio la ora actuala din punctul meu de vedere, caci pun piesa dupa piesa numai dupa sufletul meu, m-au provocaaaaaat sa fac ceva ce nu am mai facut niciodata. How cool is that?
Si am stat eu asa sa ma gandesc cateva ore si mi-au venit in minte o gramada de activitati, dar cum nu sunt genul care sa sara cu parasuta, sau sa faca triplu salt mortal, mi-am dat seama ca nu am facut niciodata macarons si le-am spus ca voi face pentru prima data in viata chestia asta pentru ei si voi fotografia tot procesul.
Macarons-urile, sper ca asta este pluralul 😀 , sunt in top 3 deserturile mele preferate insa prin oras foaaarte rar gasesc unele care sa-mi placa cu adevarat si nu mi-a trecut prin cap faptul ca se fac foarte greu si ca daca s-ar face usor toata lumea ar gati acasa toata ziua buna ziua macarons. :))
Dupa cum bine stiti Alex, prietenul meu, e bucatar si i-am spus sa ma ajute cu treaba asta. Sa ma invete sa fac, sa-mi arate toti pasii, sa-mi spuna ce ingrediente trebuie sa cumpar etc, iar el A LESINAT! :)) A zis ca sunt nebuna ca am ales asa ceva, pentru ca e bataie de cap, va zic de acum! :))
Mai mult decat atat singura lui zi libera in care ma putea ajuta a fost in Duminica de Paste, fix dupa ziua mea, iar eu eram super mahmura, nu vedeam in fata ochilor, iar mama ma suna intr-una sa vin la ei in vizita sa mancam si era multa presiune pe mine. :)) Ce sa mai, a fost o nebunie.
Gata nu ma mai lungesc cu vorba, eu am pus vreo doua instastory-uri cand le faceam si am primit zeci de mesaje de la fete care imi cereau reteta, ei bine am revenit cu ea pe blog asa cum v-am promis. O sa fiu foarte, foarte detaliata ca sa intelegeti perfect procesul.
In primul rand precizez ca puteti face din absolut orice va doriti, exista sute de variante, noi le-am facut cu crema de capsuni pentru ca aveam in frigider o punga plina.
Inca o chestie, noi avem in casa tot felul de aparate, mixere, blendere, termomix si alte giumbuslucuri pe care Alex le foloseste, sper ca le aveti si voi, sau daca nu, macar ceva asemanator, caci altfel nu prea iese treaba. 😀
O sa fie nevoie sa faceti o compozitie din care se fac macarons-urile si inca una pe care o puneti la mijloc, intre ele.
INCEPEM!
Ingrediente necesare:
Baza macarons:
– zahar pudra – 300 g
– fulgi de migdale sau faina de migdale sau migdale intregi crude decojite. (300g) Eu am gasit la Carrefour fulgi de migdale la punga.
Zaharul si migdalele decojite se pun la un mixer si se blendeaza pana devin pudra, la fel cum vedeti mai jos in before and after photos. Acesta a fost pasul 1.
Pasul 2: Lasam la o parte aceasta compozitie apoi bagam la mixer (noi avem un mixer care se numeste KitchenAid):
– 110g albus la temperatura camerei (nu rece) si lasam sa se bata la viteza mica.
– Intre timp, pregatim siropul care se va turna peste albusul din mixer.
Siropul se face cam asa:
– Punem intr-o oala 300 g zahar normal si 100 g apa. Se lasa la fiert pana ajunge la 118 grade si mestecati in el continuu. Se poate folosi atat un termometru digital in forma de pistol cum avem noi in poza, cat si un termometru de bucatarie care are temperaturi pana la 180 sau mai mult.
– cand siropul ajunge la 118 grade, trebuie sa ne uitam in acelasi timp si la albusul din mixer sa fie un pic spumat. Atunci vom mari viteza mixerului pana la maxim si adaugam treptat siropul fierbinte din oala. Trebuie sa aveti grija siropul sa fie FIX la 118 grade.
– se lasa la batut cam 10 minute.
Pasul 3 – Intr-un bol punem baza de macarons de la Pasul 1, impreuna cu 110g albus de ou la temperatura camerei. Se amesteca foarte bine pana se omogenizeaza.
– Apoi adaugam in doua etape albusul batut spuma mai sus la Punctul 2 si amestecam foarte usor cu o spatula de silicon, cu miscari de jos in sus.
Pasul 4 – Puneti toata compozitia obtinuta intr-un posh (punga aceea triunghiulara in care se pun creme), si intr-o tava intinsa incepeti sa faceti guguloaiele de macarons. Nu uitati sa puneti hartie de copt in tava. Noi am avut o hartie de silicon, ceva mai buna.
Asta e partea cea mai draguta. E super satisfacator sa faci guguloaiele! :))
– Ca sa scapati de acel mot mic din varful formei de macarons trebuie sa luati tava in mana si cu cealalta mana bateti usor pe fundul tavii in dreptul lor. Sau sa trantiti tava foarte usor de cateva ori de masa. :))
– Se baga la cuptor timp de 20 de minute la 150 de grade. Trebuie sa aveti un cuptor care are functia si de ventilatie. Este posibil ca timpul sa difere de la cuptor la cuptor.
Ca in poza de mai sus arata cand sunt facute. Ati vazut ca eu am facut si doua super maaari ca sa fac un macarons imens din ele.
O distractie pe cinste.
Si acum va invat cum am facut noi compozitia pe care o pui la mijloc. Pasul 6:
– Capsuni proaspete: 650g
– Zahar: 120 g
– Pectina: o lingura. (pectina se gaseste la Mega Image sau supermarketuri mai mari, sau este intr-un zahar special care contine si pectina de la Margaritar). Praful asta este de fapt un gelifiant pentru dulceturi.
Spalati capsunile, le curatati, le taiati, apoi le puneti la fiert timp de 5 minute impreuna cu zaharul si pectina.
Pasul 6: Luati oala de pe foc, se blendeaza toata compozitia, apoi o lasati la racit.
Daca nu aveti timp sa lasati la racit si va grabiti, o puteti baga la congelator un pic.
Puneti crema obtinuta intr-un posh, apoi umpleti usor macarons-urile. Dupa ce terminati le puneti la frigider peste noapte ca sa se fragezeasca.
Pasul 7 este sa va treziti a2a zi dimineata si sa mancati pana lesinati.
Bai, sunt bune de lesini, lesini, lesini si iar lesini, dar pana la urma te trezesti si chemi toti prietenii sa manance, apoi faci si un articol pe blog in care te lauzi ca esti super jmecher pentru ca ai facut macarons!
Multumesc Virgin Radio Romania pentru provocare, a meritat cu varf si indesat efortul si ii multumesc si lui Alex, care m-a ajutat sa le fac, fara el n-as fi reusit!
Multumesc familiei, salvati delfinii!
Sper ca am fost super explicita, daca mai aveti intrebari sau nelamuriri va astept in rubrica de comentarii.
Va pup si va inimesc!
MUAH!
Sinzi Flamingo.
Ce-mi place acest articol !
Cel mai delicios articol ! <3
Blaaaaaaaaaanaaaaaa de curcan! Sinzi Gospodina, nou nickname! Gatesti pe cinste, fetito! <3 <3 <3
„Macarons” e deja pluralul de la „macaron”. Deci „macaronsi” e plural la plural :)) E complicat când luăm cuvinte de-a gata din alte limbi și încercăm să le românizăm. La fel cu „tips”, de zice toată lumea „tipsuri”. Pluralul ar trebui făcut la singularul cuvintelor, deci „macaroni”, „tipuri” sau pur și simplu „macarons”, „tips”.
În altă ordine de idei, ți-au ieșit fantastici!