Primăvara este cel mai minunat anotimp din punctul meu de vedere.
Eu o aștept la fel cum copiii mici îl așteaptă pe Moș Crăciun ! :))
Abia aștept să vină căldura, să nu mai port 100 de cojoace, să aud păsările cântând, să văd mult verde iar cerul albastru să leneaveasca peste noi, limpede și senin.
Din păcate unele persoane sunt afectate de trecerea de la „hibernare”, la anotimpul veseliei în care natura se trezește din somn și asta datorită asteniei de primăvară.
Ce este astenia de primavara?
In primul rand, trebuie sa stim ca astenia nu este o boala propriu-zisa, ci un simptom, o tulburare, o stare de slabiciune, de disconfort fizic si psihic, care apare o data cu inceputul primaverii. In aceasta perioada, organismul nostru trebuie sa faca fata nu doar schimbarilor de temperatura si luminozitatii crescute, dar este nevoit sa se adpateze unui nou stil de viata. Pentru aceasta, el are nevoie de resurse energetice.
Lumina soarelui este un factor protector pentru psihic, dar pe de altă parte şi modificările metabolice au consecinţe asupra sistemului nervos. „Anumiţi oameni reacţionează paradoxal la creşterea cantităţii de lumină. Ei pot să interpreteze greşit efortul de adaptare depus de organism. Iar pentru că schimbarea îi dezechilibrează, pot deveni mai iritabili, mai anxioşi, chiar dacă schimbarea în sine este benefică”, explică Lena Rusti, psiholog psihoterapeut la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.
În aceste condiții, dacă organismul nostru se confruntă cu un deficit de vitamine și minerale, cauzat de alimentele nesănătoase consumate, în general, în timpul iernii, atunci sunt șanse mari să fim victime ale asteniei. De ce? Pentru că lipsa de vitalitate cauzată de carențele alimentare reprezintă unul dintre factorii care favorizează instalarea asteniei de primăvară.
Pe lângă aportul insuficient de vitamine și minerale, alte cauze alte asteniei sunt lipsa exercițiilor fizice și bolile de sezon, cum ar fi gripa.
Cum știm dacă s-a instalat astenia de primăvară?
Există mai multe simptome care indică o posibilă astenie. Iată care sunt cele mai frecvente dintre ele:
– Stări de continuă oboseală și somnolență
-Lipsă de energie
– Pasivitate și putere de concentrare redusă
– Disconfort, iritabilitate și anxietate
– Cefalee și palpitații
– Lipsa tonusului și scăderea formei fizice
– Sentimentul de vinovăție
– Scăderea sau creșterea poftei de mâncare și, implicit, probleme de greutate
– Buimăceală și nevoia de a plânge etc.
Ce e de făcut?
Să ai o alimentație corectă, să faci sport și să te odihnești !
1. Alimentația
În această perioadă, este bine să consumăm cât mai multe legume proaspete. Ele sunt bogate în vitamine și cresc rezistența organismului.
Întotdeauna mama m-a sfătuit să manac legume și fructe specifice fiecărui anotimp în parte, toate având un rol foarte important în menținerea sănătății și echilibrului nostru. Este important să le consumăm la timp căci multe dintre ele apar doar o dată pe an iar organismul tanjeste dupa ele !
Verdeturile de sezon sunt excelente mai ales pentru persoanele care suferă de anemie. Se pot consuma verdețuri de toate felurile și formele (ștevie, spanac, urzici, leurdă, salată verde, ceapă verde, pătrunjel, mărar, lăptucă, roșiile, castraveții etc.) în salate (recomandabil, pentru că proaspete sunt pline de vitamine și minerale), în mâncăruri sau în smoothie-uri.
Alte alimente utile în astenia de primăvară sunt fructele, în special cele cu un conținut bogat în vitamina C, cum sunt merele și citricele. De asemenea, măceșele contribuie cu succes la reducerea stărilor de oboseală cronică.
Datorită complexului de vitamina B, drojdia de bere ajută la refacerea formei fizice și psihice. Este indicat să luăm zilnic o linguriță de drojdie de bere, amestecată cu miere. O altă recomandare este să consumăm cât mai multe lichide, deoarece acestea detoxifică organismul.
Propune-ți să bei 2L de apă pe zi. Umple o sticlă cu apă și până seara încearcă să o bei toată.
Evită alimentele care obosesc organismul. Acesta consumă o cantitate mare de energie pentru a metaboliza grăsimile, prăjelile şi produsele rafinate de tipul făinii albe şi zahărului. Prin urmare, exclude din dietă aceste alimente dacă nu vrei ca starea de epuizare să se accentueze.
Înlocuieşte cafeaua cu ceai verde. Dacă ţi-ai făcut un obicei din a-ţi dubla porţia de cafea pentru a te păstra pe linia de plutire, înlocuieşte suplimentul de cafea cu ceai verde. Este unul dintre cele mai eficiente energizante naturale.
2. Cură de vitamine și minerale
Dacă suferim de simptome severe ale asteniei, atunci s-ar putea ca vitaminele pe care organismul nostru le ia din alimente să nu fie suficiente. Prin urmare, avem nevoie de suplimente nutritive. De preferat ar fi să-ți faci analizele să vezi exact ce anume ai nevoie.
Vitaminele A și C cresc rezistența organismului la infecții, iar vitamina B12 combate anemia. Fierul crește rezistența organismului la infecții și îmbunătățește vederea.
3. Odihna
Odihna este foarte, foarte importantă !
Este perioada în care organismul se reface cel mai bine . Atunci când ești odihnit corpul tău funcționează la cote maxime și iei cele mai bune decizii, deasemenea odihna te ajută să treci mult mai repede peste perioada de astenie. Recomandabil 8 ore de somn pe seara.
4. Mișcarea
Fie că mergem la sală, fie că preferăm o plimbare prin parc, în aer liber, mișcarea este esențială în această perioadă. Astfel, ne vom ajuta organismul să se adapteze mai ușor la schimbările cărora trebuie să le facă față. În plus, mișcarea este o sursă de energie de care avem mare nevoie la început de primăvară.
Ascultă-ţi organismul
Astenia de primăvară este o manifestare absolut naturală a organismului, o perioadă de adaptare, de detoxifiere, de care nu trebuie să ne speriem !
Organismul nostru ştie cel mai bine cum trebuie să reacţioneze pentru a se reechilibra după anotimpul rece, trebuie doar să învăţăm să-l ascultăm şi să-i dăruim nutrienţii şi elementele de care are nevoie.
Este foarte important ca mesele să nu aibă doar rolul de a îndepărta senzaţia de foame, ci, prin conţinutul lor variat (lactate, legume, fructe, verdeţuri, peşte etc.), să fie o sursă complexă de vitamine şi minerale naturale.
În urmă cu 3, 4 ani cred că am simțit și eu prima dată în viață efectele asteniei și la sfatul unei prietene am început să iau pentru o perioadă de timp Magne B6. Pe mine chiar m-a ajutat mult la acea vreme.
Cred că funcționează diferit în funcție de fiecare persoană, dar le puteți încerca, rău nu cred că vă face.
În altă ordine de idei încercați să petreceți mult timp în natură, înconjurați de persoane de care vă e drag și care vă fac fericiti 😉 Viața e prea scurtă pentru a tolera în jurul nostru oameni cu bad vibe.
Dacă sunteți într-o astfel de stare mai dubioasă sau vă simțiți ciudat sau pur și simplu simțiți nevoia să discutați cu cineva, știți unde mă găsiți 😉 !
Vă îmbrățișez cu soare !
Mama ei de astenie…….in sfarsit mi-am dat si eu seama de ce am starea asta de oboseala continuaa si dureri de cap……nu am chef de nimic…………am crezut ca am lipsa de calciu……..acum ca ti-am citit articolul, m-am linistit maxim! multumesc!!! :*
Sper ca acum stii ce ai de facut ! :)) Spor :* !
Aceasta stari le am de 2 luni , si sincer nu stiam ce pot face ,am o stare de somnolenta continuua desi , ma odihnesc destul de mult , si aceste persoane cu bad vibe fac destul de mult rau , multumesc pentru sfaturi 🙂
Si eu ma lovesc de asta in fiecare an si se manifesta urat, anul trecut am lesinat :)) Anul asta o duc binisor, dar tot as mai avea nevoie de niste vitamine, banuiesc.
Kisses, Sinzi :*
http://miu-miu.ro/